Αρχείο κατηγορίας ΣΤ΄ Τάξη

– Η ΣΤ΄ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Μια ακόμα διαδικτυακή ξενάγηση πραγματοποιήθηκε εχθές Παρασκευή 21/5/2021, και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!

Οι μαθητές Στ΄ τάξης επισκέφτηκαν μέσω  της πλατφόρμας MouseoTek το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), όπου ενημερώθηκαν  για την θαλάσσια απολιθωμένη πανίδα της Ελλάδας παρακολουθώντας τα εκθέματα του μουσείου από την τάξη τους!

– ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΚΑΚΙΟΥ

Για μια ακόμη χρονιά το σχολείο μας διοργανώνει ενδοσχολικό πρωτάθλημα σκακιού. Τριάντα έξι (36) μαθητές από τις Β΄- ΣΤ΄ τάξεις δήλωσαν συμμετοχή στους αγώνες.


Αναλυτικά:

Β: 6

Γ΄: 9

Δ΄: 8

Ε΄: 7

ΣΤ΄: 6

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΡΝΙΣΣΑΣ (ΟΣΤΡΟΒΟΥ)

Οι μαθητές των Ε΄ & ΣΤ΄   τάξεων παρευρέθηκαν στην εκδήλωση μνήμης για τη μάχη του Οστρόβου (Άρνισσας), στο χώρο Μνημείου των Πεσόντων της Μάχης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκτός των άλλων ο Δ/ντής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

Ο Ελληνικός Στρατός με τη νικηφόρα προέλασή του από Σαραντάπορο, Κοζάνη (8-10 Οκτωβρίου 1912) και Γιαννιτσά (19-20 Οκτωβρίου 1912), απελευθέρωσε τμήματα της Δυτικής και ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.

Ενώ όμως εισερχόταν νικητής και τροπαιούχος στη Θεσσαλονίκη, την ημέρα του προστάτη της Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου), οι Τούρκοι, με έδρα το Μοναστήρι, αναδιοργάνωσαν τις δυνάμεις τους, εξαπέλυσαν αιφνιδιαστικές επιθέσεις και, αφού υποχρέωσαν την 5η Μεραρχία να υποχωρήσεις προς την Κοζάνη, ανακατέλαβαν το Αμύνταιο, τη λεκάνη της Βεγορίτιδας και έφθασαν μέχρι τα πρόθυρα της Έδεσσας.

Το Ελληνικό Στρατηγείο διέταξε να κινηθούν τέσσερεις μεραρχίες από τη Θεσσαλονίκη προς την Έδεσσα για να αποκρούσουν την τουρκική επίθεση. Οι ελληνικές δυνάμεις κινήθηκαν ταχύτατα και την 1ηΝοεμβρίου  έφθασαν στην Σκύδρα, όπου παρέμεινε η 1η Μεραρχία με το Στρατηγείο.

Οι 3η και 4η μεραρχίες κινήθηκαν κυκλωτικά ενώ η 6η ανέλαβε την κατά μέτωπο επίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμενων που είχαν αναπτυχθεί στα υψώματα της Δροσιάς των Ξανθογείων και της Άρνισσας.

Η μάχη του Οστρόβου άρχισε τις μεσημβρινές ώρες της 4ης Νοεμβρίου και έληξε νικηφόρα για τον ελληνικό στρατό τις πρωινές ώρες της 5ηςΝοεμβρίου 1912, με την είσοδο του 1ου Ευζωνικού Συντάγματος στην Άρνισσα. Η νίκη αυτή του στρατού μας θεωρείται καθοριστική για την απελευθέρωση, στη συνέχεια, του Αμυνταίου (6 Νοεμβρίου) και της Φλώρινας (7 Νοεμβρίου).

Υπήρξαν δεκάδες τραυματιών στην μάχη καθώς και τρεις νεκροί στρατιώτες που τάφηκαν στην περιοχή των συμπλοκών. Τα οστά τους αργότερα μεταφέρθηκαν σε άλλο σημείο, βρέθηκαν και τα ονόματά τους στα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού και στο χώρο αυτό σήμερα τοποθετήθηκε ειδικό μνημείο προς τιμήν τους.

(Το κείμενο από τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα κ. Ιωάννη Παπαλαζάρου).

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΗΛΩΝ (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΗΛΩΝ

Φέτος η ΣΤ΄ τάξη θα πραγματοποιήσει στο Δημοτικό Σχολείο Άρνισσας τον διαγωνισμό μήλων.

Αυτό θα γίνει για να εξασκηθούμε στις μετρήσεις, για να μάθουμε καλύτερα τι είναι μάζα και τι είναι όγκος αλλά και για να διασκεδάσουμε.

Από σήμερα 26 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου μπορείτε να μας φέρετε παράξενα, άσχημα, με μεγάλο ή με μικρό όγκο  και με πυκνή μάζα μήλα. Εμείς θα τα μετρήσουμε, θα τα ζυγίσουμε και θα τα κρίνουμε για να βγάλουμε τον νικητή της κάθε κατηγορίας. Μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι μαθητές και οι δάσκαλοι του σχολείου.  Οι νικητές και τα βραβεία θα ανακοινωθούν λίγες μέρες μετά την λήξη του διαγωνισμού.

Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να απευθυνθείτε στον υπεύθυνο του διαγωνισμού, τον κ. Σάκη. Καλή επιτυχία!!!!!

Κείμενο-Δακτυλογράφηση: Μπόγια Σταυρούλα

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Εκδρομή στην Αθήνα

Στις 13/05/2018 η ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού σχολείου Άρνισσας πραγματοποίησε μια τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα.

Την πρώτη ημέρα της εκδρομής επισκέφτηκαν το Αττικό Ζωολογικό πάρκο όπου παρατήρησαν άγρια ζώα, ερπετά και παρακολούθησαν την παράσταση των δελφινιών του πάρκου. Μετά το Αττικό πάρκο ανέβηκαν σε διώροφο λεωφορείο  και περιηγήθηκαν στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αθήνας.

Την δεύτερη ημέρα της εκδρομής επισκέφτηκαν την πλατεία Συντάγματος όπου είδαν το μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη και παρακολούθησαν ένα μέρος από την αλλαγή φρουράς. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε μια ξενάγηση στον χώρο της Βουλής. Όταν τελείωσε η ξενάγηση πήγαν στο Μουσείο Ακρόπολης όπου τους περίμενε η ξεναγός τους η οποία τους ξενάγησε στους χώρους του μουσείου. Αργότερα ανέβηκαν στον ιερό βράχο της Ακρόπολης κι παρακολούθησαν το μαγευτικό έργο αρχιτεκτονικής τον Παρθενώνα. Μόλις τελείωσε η ξενάγηση έκαναν μια βόλτα στο Μοναστηράκι που κάθισαν κι έφαγαν σε ένα εστιατόριο. Αργότερα πήγαν στην ταβέρνα στην περιοχή του Ψυρρή, όπου διασκέδασαν κι πέρασαν υπέροχα.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα της εκδρομής επισκέφτηκαν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπου έπαιξαν, διασκέδασαν αλλά και πληροφορηθήκαν για τα διάφορα αθλήματα.

Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη!!!

Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Άρνισσας

sdr

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΟΙ Δ΄ Ε΄ & ΣΤ΄ ΤΑΞΕΙΣ

dav
dav
dav
sdr
sdr
sdr
dav
sdr
sdr
dav
sdr
dav
sdr
dav
dav
dav
dav
dav
dig
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ Γ΄ & ΣΤ΄ ΤΑΞΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ

Μετά την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης του εδεσσαϊκού θεάτρου οι μαθητές των  Γ΄ & ΣΤ΄ τάξεων επισκέφτηκαν το Δημαρχείο της Έδεσσας και το «δώμα», όπου τους έγινε ενημέρωση για θέματα που έχουν σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση.

dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dig
dig
dig
dig
dav
dav
dav
dig
dig
dav
dav
sdr
dav
dav
dav
dav
dav
sdr
dav
dig
dig
dig
dig
dav
dav
dav
dav
sdr
dig
dig
dav
dav
sdr

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΛΑΜΠΑΔΩΝ

Οι μαθητές της Δ΄ & ΣΤ΄ τάξεων με την ευκαιρία των προσεχών εορτών του Πάσχα κατασκεύασαν πασχαλινές λαμπάδες.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄ ΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ

dav
sdr
sdr
dig
dig
dig
dig
dig
dig
dig
dig
dig
dig
dig

Σχολική βιβλιοθήκη

Η ώρα είναι…

Ο καιρός στην Άρνισσα…

Weather Icon